• 19
  • 0

İnsanların güneş ışığına gereksinimleri vardır. Gün içinde cildin ihtiyaç duyduğu D vitaminini güneş ile en iyi şekilde almak mümkündür. Güneş ışınlarına (UV ışınlarına) bu ihtiyaç durumunun dışında yoğun olarak maruz kalmak ise cilt üzerinde sorunlara neden olmaktadır.

Yaz aylarında en sık karşılaştığımız deri hastalıkları arasında en başta güneş yanıkları gelmektedir. Özellikle açık tenli renkli gözlü kişiler, bebekler ve çocuklar, vitiligo, albinizm gibi deride beyazlama ile giden hastalıkları olan kişiler güneş yanıkları için risk altındadır. Öncelikle güneş yanıklarından korunmak için sık dokunmuş kumaşlardan yapılmış giysiler giymek, şapka kullanmak, saat 10.00-15.00 arası dışarıya çıkmamak, güneşten koruyucu kremler kullanmak gerekir. Buna rağmen güneş yanığı gelişti ise hastayı serin ve gölge bir yere almak bol sıvı almasını sağlamak ve en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırmak gerekmektedir.

Özellikle kadınlarda daha nadiren de erkeklerde oluşan yüzdeki kahverengi lekelerin en önemli sorumlusu güneş ışınlarıdır. Kadınlarda gebelik, doğum kontrol hapı kullanmak gibi hormonal durumlar güneş lekelerinin gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

Güneşin ciltteki diğer zararlı etkileri nelerdir?

Kırışıklıklar: Fazla güneş ışığına maruz kalan kişilerin ciltlerinde daha erken yaşlanma belirtileri ortaya çıkmıştır. Bu UV ışınlarını doğrudan ve koruyucu krem kullanmadan almak kırışıklık gibi cilt üzerinde tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır.Derinin orta tabakasında sıkılık sağlayan elastin adlı bir yapı bulunmaktadır. Bu yapı güneşe çok fazla maruz kaldığında içerdiği lifler zarar görerek, cildin sarkmasına ve kırışıklığına neden olmaktadır. Bu durumda ise kırışıklık sorunu ortaya çıkmaktadır.

Solar Keratoz: Cilt yüzeyinde görülen bir deri lezyonudur. Bu rahatsızlık kendisini pullu ve kabuklanmış görüntüsüyle belli etmektedir. Özellikle yüz, boyun ve ellerde daha sık görülmektedir. Bu cilt rahatsızlığı bunun yanında kızarıklık yapabilen kahverengi bir görünüme sahip olabilmektedir. Açık tene sahip insanlarda daha sık görülmektedir. Bu yüzden bu insanların mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanarak dışarı çıkmaları gerekmektedir.

Çillenme:Güneş ışığına maruz kalan cilt üzerinde, zamanla çil adı verilen lekeler oluşmaktadır. Özellikle güneş ışınlarına yoğun ve uzun süreli maruz kalan kişilerde daha çok görülür. Çillenme açık ten rengine sahip olan insanları daha çok etkilemektedir. Sağlık açısından bir zararı olmayan çiller tüm vücutta olabilen bir rahatsızlık türüdür.

Melanom: Oldukça tehlikeli bir kanser türüdür. Cilt üzerinde görülen bu kanser türü çok fazla güneş ışığına maruz kalan kişilerde oluşmaktadır. Öldürücü bir kanser türü olarak bilinmektedir. Melanom nadir olarak gözüken bir kanser türü olarak belirtilmektedir. Melanomun ortaya çıkışı koyu renkli benlerin oluşumuyla ile başlamaktadır. Bu kanser türü vücutta büyük bir ben oluşumu ile belirti verirken, benlerdeki değişim ile de kendini gösterebilmektedir.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.