Her yaş döneminde görülebilen tırnak batması, ayak parmaklarındaki tırnakların kenarının bir baskıya, darbeye veya yanlış tırnak kesimi sebebi ile yumuşak deri içine girerek gelişmesine olarak tanımlanır.
Çoğunlukla deride ve ağızda ancak bazen burun içerisinde, boğazda, gözlerde ve cinsel organlarda da olabilen, yanık benzeri içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde başlayıp bunların kısa sürede patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan yüzeysel yaralar şeklinde seyreden önemli bir deri hastalığıdır.
Kaşıntı birçok deri hastalığının belirtisi olabileceği gibi, tiroid hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, anemi (kansızlık), kanser (malignite) gibi bir çok dahili hastalığın da bulgusu olarak ortaya çıkabilir.
Ürtiker halk arasında bilinen adıyla Kurdeşen, 10 kişiden birinin hayatı boyunca karşılaşabileceği bir hastalıktır. Çoğu ürtiker hastasında, altta yatan bir neden bulunamamaktadır.
Deri çatlağı dermis tabakasında oluşan küçük ve ince yırtıklardan meydana gelir. Genellikle kırmızı ve mor renk ile başlar, zamanla beyaz veya gri renge dönerler. Genellikle ileri derecede tıbbi bir sorun olarak algılanmazlar.
Sebase bezlerin yoğun olarak bulunduğu saçlı deri, burun kenarları, kaş arası, kulak arkası ve dış kulak yolu, göğüs ön yüzde görülen kızarıklık ve pullanma ile karakterize bir durumdur.
Allerjik kontakt dermatit bireysel yatkınlığı olan kişilerde, allerjen maddeye temas sonucu oluşan ve hafıza hücreleri tarafından tanınarak her temasta daha şiddetli şekilde ortaya çıkan dermatit şeklidir.
Genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde yüz, burun sırtı, yanaklar gibi bölgelerde görülen, çocukluk çağlarında yoğun olup yaşla azalabilen noktasal kahverengi lekelerdir.
Solar Lentigo, güneş ışınlarına bağlı olarak yüz, el sırtı, ön kol, sırt, omuzlar, göğüs ön yüzde görülen kahverengi, bazıları damla şeklinde bazısı parçalı lekelerdir.
Güneşe maruziyet sonucu oluaşan melazma en sık yüz, yanaklar, üst dudak ve alında görülür. Diğer adı gebelik lekeleri olan melazma sadece gebelerde oluşmaz.
Vitiligo otoimmun bir hastalıktır. Genetik yatkınlığı olan bireylerde stres, altta yatan diğer otoimmun hastalıklar (otoimmun tiroid hastalıkları) gibi durumlarda deriye rengini veren melanosit hücrelerinin kaybına bağlı oluşan beyaz lekeler ile karakterize bir hastalıktır.
Saç uzama fazları, ateşli hastalıklar, ameliyatlar, stres, diyet, doğum yapmak, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi nedenlerle kesintiye uğradığında tepkisel saç dökülmesi görülür. Saç uzaması 3 fazdan oluşur.
Androjenik Alopesi (Erkek Tipi Kellik) Erkek tipi saç dökülmesi testesteronu dehidrotestesterona çeviren 5 alfa redüktaz enziminin, ve saç foliküllerindeki androjen hormon reseptörlerinin etkisi ile frontal(alın) ve parietal (tepe) bölgelerindeki saçlarda seyrelme ile başlayan bir süreçtir.
Derinin bazal tabakasındaki hücrelerden köken alan bazal hücreli karsinom en iyi seyirli deri kanseridir. Metaztaz yapma oranı yok denecek kadar düşüktür.
Verrukalar deri ve mukozaların Human papilloma virüsler (HPV) ile enfeksiyonu sonucu gelişen, selim tümöral lezyonlardır. Enfeksiyonun kuluçka süresi genellikle 1-8 aydır. En sık görülen klinik tip verruka vulgaristir.
Zona, geçirilmiş suçiçeği (varicellazoster) hastalığının ilerleyen yaşlarda görülen bir nüksüdür. Varicellazoster virüs omuriliğin her iki yanında yer alan sinir düğümleri olan arka kök gangliyonlarında latent halde(uykuda) bekler.
Sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülen bir bakteriyel deri infeksiyonudur. Streptokok ve stafilokokların neden olduğu infeksiyon hijyene dikkat edilmediğinde hızla bulaşır.
İnsan Demodeks akarı (Demodeks follikülorum ve brevis) özellikle yüz derisi pilosebase ünitesi ve kirpiklerde misafir parazit olarak bulunan ektoparazitlerdir.
Pitrosporum ovale mantarının neden olduğu bir tür deri mantar enfeksiyonudur. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcak ve terleme ile sırt orta hat ve omuzlar ile bazen göğüs bölgesinde hipo veya hiperpigmente maküller şeklinde karşımıza çıkar.
Genellikle gençlerde ve bahar aylarında görülen, gövdede ve kol ve bacakların gövdeye yakın bölgelerinde ortaya çıkan hafif kırmızı üzerinde halkasal kepeklenme izlenen döküntülü bir hastalıktır.
Psoriasis her yaşta görülebilen, hemen her zaman yaşam boyu süren, fiziksel ve psiko-sosyal sağlığı önemli boyutta bozarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.