Kandidiyazis
Kandidiyazis

Kandida albikans grubu maya mantarları, tırnak, oral mukoza ve genital mukoza ile büklüm yerlerinde enfeksiyona neden olur. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, diyabetik hastalarda ve geniş spektrumlu antibiyotik veya sistemik steroid kullanımına bağlı olarak enfeksiyonlara neden olabilir.

Bebeklik döneminde ağız mukozasında görülen kandidal stomatit (moniliyazis), halk arasında pamukçuk olarak bilinir. Yenidoğan bebeğin bağışıklık sistemi geliştikten sonra ortadan kalkar. Kandidal stomatit erişkin hastalarda bağışıklık durumunu baskılayan ilaç kullanımı, diyabetes mellitus, immunyetmezlik sendromları gibi durumlarda oluşur. Tedavisinde topikal ve sistemik antifungaller kullanılır.

Kandidal onikomikoz, el tırnaklarında aşırı ıslak kalmaya bağlı gelişen enfeksiyonudur. Sistemik antifungal ilaçlar ve ellerin kuru tutulması ile iyileşir.

Kandidal vulvovajinit, kadın genital bölgesinin florasının bozulduğu, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı gibi durumlarda ortaya çıkar ve şiddetli kaşıntı, yanma ve beyaz akıntıya neden olur. Sistemik ve topikal antifungal tedaviler ile geriler.