Verruka (Siğil)
Verruka (Siğil)

Verrukalar deri ve mukozaların Human papilloma virüsler (HPV) ile enfeksiyonu sonucu gelişen, selim tümöral lezyonlardır. Enfeksiyonun kuluçka süresi genellikle 1-8 aydır. En sık görülen klinik tip verruka vulgaristir. Cinsel yolla bulaşan verrukalar dışındakiler sıklıkla çocuklar ve genç erişkinlerde oluşur ve insidansı %10 kadardır. Verrukalar kişiden kişiye direkt temas yolu ile, dolaylı olarak da kontamine yüzey ve eşyalar aracılığı ile geçmektedir.

HPV enfeksiyonlarında klinik bulgu tipiktir. Deriden kabarık veya saplı olabilen, yüzeyi karnabahar görünümlü, deri renginde papül veya nodüllerdir. Lezyonlar kaba ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Sıklıkla el, kol ve bacaklarda görülmekle birlikte, vücudun herhangi bir bölgesine de yerleşebilirler. Hastalık özellikle bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmediğiçocukluk çağı yaş grubunda sık olarak görülür. Bulaşma yolu ise genellikle deriden deriye temastır. Travma bölgelerinde yeni lezyonlar oluşabilir; fakat Köbner fenomeni verruka plana da daha sıktır. Virüsün 100 den fazla tipi vardır. Verruka vulgariste en sık görülen etken HPV tip 2’dir. Bir, 4, 7, 27, 57, 60, 65 gibi HPV tipleri de lezyonlarda saptanabilmektedir. Genital verrukalar ise cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık olanıdır. HPV tip 6 ve 11 serviksin skuamöz hücreli karsinom oluşumunda düşük risk taşırken, tip 16, 18, 31, 33, 45 ve 59 yüksek risk taşımaktadır.

Verrukalarda uygulanan çok sayıda tedavi yöntemi bulunmakla birlikte %100 etkili bir yöntem henüz geliştirilememiştir. Tedavi yöntemlerinin çoğu enfekte hücrelerin fiziksel olarak hasarlandırılmasına dayanır. Verrukaların tedavisi hastanın yaşı, lezyonların yaygınlık ve süresi, hastanın bağışıklık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Cinsel yolla bulaşanlar dışındaki verrukalarda topikal salisislik asit, topikal retinoik asit, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, topikal 5-florourasil, imikimod, kantaridin gibi tedavi ajanları kullanılmaktadır. Cinsel yolla bulaşan verrukaların tedavisinde ise imikimod, podofilotoksin, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, intralezyonel 5-florourasil, intralezyonel INF-α2b, CO2 lazer yer almaktadır. Toplumda oldukça sık olarak görülen verrukalar kozmetik görünüm nedeniyle psiko-sosyal problemlere yol açması ve bazen tedaviye direnç göstermesi nedeniyle yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.