Yaz aylarında en sık karşılaştığımız deri hastalıkları arasında en başta güneş yanıkları gelmektedir.
  • 22
  • 0

Yaz aylarında en sık karşılaştığımız deri hastalıkları arasında en başta güneş yanıkları gelmektedir. Özellikle açık tenli renkli gözlü kişiler, bebekler ve çocuklar, vitiligo, albinizm gibi deride beyazlama ile giden hastalıkları olan kişiler güneş yanıkları için risk altındadır. Öncelikle güneş yanıklarından korunmak için sık dokunmuş kumaşlardan yapılmış giysiler giymek, şapka kullanmak, saat 10.00-15.00 arası dışarıya çıkmamak, güneşten koruyucu kremler kullanmak gerekir. Buna rağmen güneş yanığı gelişti ise hastayı serin ve gölge bir yere almak bol sıvı almasını sağlamak ve en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırmak gerekmektedir.

Yaz aylarında karşılaştığımız bir başka problem ise sinek ve böcek ısırıklarıdır. Öncelikle sinek ve böcek ısırıklarından korunmak için pencerelerin telle kapatılması, uyurken cibinlik kullanmak, sinek kovucular kullanmak başlıca alınacak tedbirlerdendir. Sinek ısırıklarında ısırık olan yeri temiz su ve sabun ile yıkamak ve kaşıntı önleyici kremler sürmek yeterlidir. Özellikle sıcak ve tropikal iklimlerde örümcek, akrep, yılan ve çıyan gibi zehirli hayvan ısırıkları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bu tür hayvanların bir kısmı zehirli olabileceğinden biran önce bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kuruluşuna ulaşmadan önce ise ısırık alanının temiz su ve sabunla yıkanması, lezyon üzerine buz uygulanması ve eğer kol ve bacak ısırığı ise turnike uygulanarak zehrin dolaşıma karışması yavaşlatılabilir.

Mantar enfeksiyonları nemli ve sıcak iklimlerde sık görülen enfeksiyonlardır. Özellikle kapalı ve hava almayan bölgelerde, ayak parmak arası, kasıklar gibi yerlerde daha çok karşımıza çıkar. Mantar türlerinin bazıları toprak ve havadan bazıları ise insan ve hayvanlardan bulaşır. Mantar enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemek için ortak terlik, çorap, ayakkabı kullanımından kaçınmak, banyo hamam, havuz gibi yerlerde çıplak ayakla gezmekten uzak durmak gerekmektedir. Enfeksiyon için sıcak nemli ve havasız bir ortam gerektiğinden lezyonu kuru, serin ve havadar tutmak, suyla temastan sonra lezyonun iyice kurulamak gerekmektedir. Kortizon içerek kremler mantar enfeksiyonun daha da şiddetlenmesine neden olacağından kullanılmamalıdır.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.